Home » Μεγαλόβρυσο

Μεγαλόβρυσο

ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ  

Το Μεγαλόβρυσο βρίσκεται σε ύψος 600 περίπου μέτρων, στις ΝΑ πλαγιές του Κισσάβου. Είναι κτισμένο σε δυο λοφοσειρές που τις διασχίζει μια ρεματιά και απέχει 7 χιλιόμετρα από την Αγιά και 43 χιλιόμετρα από την Λάρισα. Το πότε κτίστηκε το χωριό δεν είναι γνωστό. Ξέρουμε μόνο πως προϋπήρχε της κατάκτησης της Θεσσαλίας από τους Τούρκους το 1393. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι πως κτίστηκε μεταξύ 11ου και 13ου αι. από γεωργοκτηνοτρόφους που κατέβηκαν εκεί από τη σημερινή Σερβία μετά τον 11ο αι., εξ ου και το σλάβικο τοπωνύμιο Νιβόλιανη. Οι ντόπιοι θεωρούν ότι Νιβόλιανη σημαίνει ουράνια πόλη!!!

   Πριν 400 χρόνια το Μεγαλόβρυσο ήταν η πρωτεύουσα της επαρχίας Αγιάς, είχε 500 οικογένειες και εκεί γινόταν η εβδομαδιαία αγορά. Οι Αγιώτες για πολλά χρόνια, όταν η Αγιά ήταν ακόμη μικρό χωριό, πλήρωναν φόρο στους Νιβολιανίτες και το φόρο αυτό τον λέγανε “κανίσκια”, ονομασία φράγκικη. Το Μεγαλόβρυσο χαρακτηρίζεται ως παραδοσιακός οικισμός. Ακόμη και τα σπίτια του χαρακτηρίζονται από ομοιομορφία ως προς το χρώμα τους. Η βρύση ?Μεσοχώρι? κοσμεί το χωριό, ενώ η πηγή ?Μεγάλη Βρύση? που το υδρεύει και το αρδεύει θα αποζημιώσει τον επισκέπτη που έχει πρόσβαση τόσο με τα πόδια όσο και με το αυτοκίνητο. 

 
 
Η θέα από τη θέση ?Καραούλι?, 200μ. έξω από το χωριό, είναι εξαιρετική. Από το χωριό έχετε θέα στο Αιγαίο, τον κάμπο της Αγιάς, το Μαυροβούνι, το Πήλιο, τον Θεσσαλικό Κάμπο, τις Σποράδες και με καθαρή ατμόσφαιρα τη χερσόνησο του Άθω.

 
Με θέα τα γύρω βουνά

   Στο χωριό υπάρχουν αξιόλογοι ναοί. Η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καθώς και οι άλλοι ναοί, αντικατοπτρίζουν τη θρησκευτικότητα των κατοίκων. Η πιο παλιά εκκλησία είναι της Παναγίας. Χτίστηκε το 1639 πάνω στη θέση ενός άλλου ναού της Παλαιολόγειας εποχής του 13ου αι., που είχε χτιστεί πάνω σε ένα προϋπάρχοντα ναό του 11ου αι. Πρόκειται για τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με πεσσοστοιχίες, νάρθηκα και στοά, κατάγραφη με τοιχογραφίες του 1639 και ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου ανάγεται στη βυζαντινή περίοδο, όπως δείχνει η τοιχοδομία του.

Δείγματα βυζαντινής τέχνης αποτελούν και οι ναοί των Αγ. Αθανασίου (ενοριακός), Αγ. Γεωργίου, Αγ. Δημητρίου και τα ξωκκλήσια των Αγ. Χαράλαμπους, Προφ. Ηλία, Αγ. Χρυσοστόμου και Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.

   Χαρούμενη ατμόσφαιρα στην καρδιά του καλοκαιριού δημιουργούν τα πανηγύρια, στις 20 Ιουλίου του Προφ. Ηλία και στις 27 Ιουλίου του Αγ. Παντελεήμονα, με γλέντι στην πλατεία του χωριού. Μια ξεχωριστή εμπειρία θα ζήσει κάποιος αν παραβρεθεί στα Πασχαλιόγιορτα, τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια του Πάσχα με κυκλικό χορό ανδρών-γυναικών στην πλατεία του χωριού. 

 
Πλατεία του Μεγαλόβρυσου

Αξιόλογες επίσης είναι οι εκδηλώσεις την Κυριακή της Τυροφάγου και τις Απόκριες. Υπεύθυνος για τα πολιτιστικά δρώμενα είναι ο σύλλογος Μεγαλοβρυσιωτών Λάρισας. 

 Η περιοχή του Μεγαλόβρυσου

 
 
 
 
 
 

 (Κάντε διπλό κλικ στις εικόνες για να δείτε τα βίντεο)

Μαρτυρίες των κατοίκων

 
 
Ασχολίες των παλαιότερων κατοίκων: 
κτηνοτροφία και υλοτομία
Παραγωγή του χωριού παλαιότερα: 
κορκάρι και κρεμμύδι

  

 
 
 
Τα παιδικά παιχνίδια των 
παλαιότερων γενεών
“Το χωριό μας έγινε καλοκαιρινό…” Η έλλειψη καταστήματος 
στο χωριό